BLOG

ΒΕΤΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Mar 30, 2022

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση εξελίσσεται η προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών να πείσει την EE να επανέλθει η ρύθμιση που ίσχυε έως το 2016 για την εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ 5% στα πρώτα 200 τ.μ. για την απόκτηση κύριας κατοικίας μέγιστης έκτασης 275τ.μ.

Προσπάθεια για καλύτερη τεκμηρίωση προς την Επιτροπή ΦΠΑ της EE της ανάγκης ο μειωμένος ΦΠΑ 5% για την απόκτηση πρώτης κατοικίας να εφαρμόζεται στα πρώτα 200 τ.μ. κατοικίας έκτασης ως 275 τ.μ. αντί για τα πρώτα 140 τ.μ. κατοικίας έκτασης έως 200 τ.μ. που προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε με υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα καταβληθεί από το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με φορείς της αγοράς ακινήτων. Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή ενημέρωσε την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ότι η επιτροπή απέρριψε την επαναφορά της ρύθμισης που ίσχυε έως το 2016 για την εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ στα πρώτα 200 τ.μ. πρώτης κατοικίας έκτασης έως 275 τ.μ. με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει κοινωνική στόχευση και δεν συνάδει με την κοινοτική νομοθεσία για τον ΦΠΑ. Το ότι το μέτρο προϋπήρχε δεν σημαίνει ότι ήταν συμβατό με το κοινοτικό κεκτημένο σημείωσε ο κ. Παντελή μεταφέροντας τις θέσεις της EE. Επίσης φαίνεται να μην ικανοποιεί και η οροφή των 140 τ.μ. καθώς έγινε η υπόδειξη ότι δεν πρέπει να ακολουθείται ο μέσος όρος αλλά το μέτρο να εφαρμόζεται σε κατοικίες κατω του μέσου ορου για να ικανοποιείται το κριτήριο της κοινωνικής στόχευσης. Τέλος οι υπηρεσίες της επιτροπής δεν είναι αντίθετες στην εφαρμογή μιας μεταβατικής περιόδου για να μην επηρεαστούν υφιστάμενα έργα και συναλλαγές. Αυτή η μεταβατική περίοδος θα πρέπει να είναι λογική. Ο πρόεδρος του ETEK
Κωνσταντίνος Κωνσταντή έκανε λόγο για αρνητική εξέλιξη και προειδοποίησε για άλλη μια φορά ότι αν δεν επανέλθει η ρύθμιση που ίσχυε έως το 2016 θα υπάρξει σοβαρή διαταραχή στην οικοδομική βιομηχανία. Αποτελεί μια μαχαίρια στο όνειρο των νεων και των κυπριακών νοικοκυριών να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία αλλά και στην οικοδομική
βιομηχανία που έχει ήδη δεχτεί χτυπήματα από την αύξηση του κόστους των υλικών, την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία ανέφερε ο κ. Κωνσταντή. Το ΕΤΕΚ θεωρεί ότι για να εξαχθεί ο σωστός μέσος όρος της πρώτης κατοικίας στην Κύπρο θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αιτήσεις που κατατίθενται στο Τμήμα ΦΠΑ για τη διεκδίκηση του μειωμένου ΦΠΑ.
Οι βουλευτές ζήτησαν να συνεχιστεί η προσπάθεια και η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάννα Ερωτοκρίτου για εθνική συλλογική προσπάθεια. Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή έχει ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει για τον τρόπο που εφαρμόζεται ο μειωμένος ΦΠΑ για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
Από το 2016 με τροπολογία του ΔΗΣΥ που ψηφίστηκε ομόφωνα έχει αρθεί ο περιορισμός των 275 τ.μ. και χρήση της ρύθμισης έκαναν όσοι προχώρησαν σε αγορά πρώτης κατοικίας για να λάβουν κυπριακή υπηκοότητα.
Ο κ. Παντελή έκανε γνωστό ότι συγκεντρώνονται νέα στοιχεία για τις πωλήσεις το 2019-2021 και η διαβούλευση θα συνεχιστεί κάτι που αποτελεί αίτημα και της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Γράφει: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ